QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden här intill)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Alla vet nog vem Jerzy Sarnecki är – symbolen för dagens märkliga och tragiska utveckling inom svensk kriminalvård där det alltid är mer synd om brottslingarna än deras offer. Med fickorna fulla med bortförklaringar och ursäkter står Sarneckifolket redo med straffrabatter och saft-bulle-pizza-påföljder av ren Dan Eliasson-klass. Grundbulten är att brottslingen aldrig behöver ta ansvar för egna handlingar; det är alltid någon annans fel – oftast ”samhällets”.

Grannfrun kom strosande. Skönt, tänkte jag, då är vi fortfarande vänner.

När vi skildes sist hade maken varit på värdegrundskurs med kommunen och återvänt påtagligt feminiserad till ett ännu större manligt mähä än han varit tidigare. Vårt samtal hade lett till förlorade illusioner för henne om en utveckling till det bättre för mannen.

Det sändes i svensk TV den lördagen (7 nov 2020). Bidens seger var klar. En ung svart man med munskydd skanderade upphetsat orden ”For the people, by the people!” om och om igen. Han var en Biden-väljare. ”För folket, genom folket!” Han hyllade demokrati som folkstyre.

Han var upprymd och glad. Han gjorde mig glad för han påminde mig om det ädlaste som finns i USA och som är landets kulturella ryggrad som burit USA genom många kriser. Hur många svenskar förstod att han citerade en central passage i den amerikanska konstitutionen? Säkert inte många! Denne man kan som de flesta amerikaner citera de få sidor som den amerikanska konstitutionen består av ur minnet. Den kunskapen är bärande kultur för USA.

Bilen stannade ute vid brevlådan. Grannfrun klev ur. Den stora svarta pudelhannen i baksätet krånglade sig också ur bilen. Grannfruns make nickade kort innan bilen rullade vidare.

Jag förstod att läget var ansträngt. Hon kom fram till mig och sa skrattande att maken som jobbade på kommun hade varit borta några dagar på värdegrundskurs. Vi satte oss ner och det gjorde den svarta pudelhannen också och spetsade öronen.

-Min man har som sagt varit på kommunal värdegrundskurs och just kommit hem och vi rök ihop med en gång.

Det kan inte finnas många som tycker att den svenska skolan är bra. Friserade och manipulerade PISA-resultat, brist på duktiga lärare, märkbart få sökande och sjunkande antagningspoäng till lärarhögskolorna och allmän oreda (som stök och bråk) i skolorna. Men det är inte hela förklaringen. En troligen viktigare orsak till dagens tragiska situation stavas KIP.

Har du svårt att svika den som sviker och bedrar dig? Tar du tillbaka din otrogna och trolösa make, maka, sambo eller vad det kan vara idag – en gång, två gånger, tre gånger eller alltid? Finns det något slutgiltigt streck för dig?

Sveket är effektivt. Demokrati fungerar på samma sätt. Frågan är om du som väljare förmår svika det parti som svikit och bedragit dig? När du drar tillbaka din röst undermineras makten för det parti som svek dig!

Första gången jag fick höra talas om ”Nix to the Six” tyckte jag inte att det var så märkvärdigt, men visst låg det en stor poäng i förslaget att rensa bort alla de sex partier som kommit fram till att det var dags att sluta borgfred för att karriären efter Riksdagen var viktigare. ”The Six” är givetvis S, MP, C, L, KD och M.

Det var uppenbarligen långt viktigare att klamra sig fast i Riksdagen än att försöka bedriva en politik som skulle gynna svenska folket. ”The Six” förenades ju också av en nejsägarattityd. Inget av partierna ville ju exempelvis – inte ens med tång – ta tag i Jimmie Åkessons SD. Långt innan Coronan var känd hade man lärt sig att hålla bra mycket mer än distans till honom. Ja, det var ju faktiskt så viktigt att distansera sig från Jimmie Åkesson att man förknippade varje försök till förnuftig migationspolitik med honom och SD. Istället öppnade man Sveriges gränser.

När du läser detta finns Nix to the Six virtuella ”Vallokal” uppe på nätet och alla som röstade i riksdagsvalet 2018 kan gå in och göra ett ”ångerval”. Folkrörelsen Nix to the Six har förverkligat sitt första mål.

Det är dags för mig att tacka alla engagerade Nixare som sedan den 13 december 2019 återkommande skänkt pengar som gjort det möjligt att förverkliga vallokalen. Jag har tackat er då och då men alltför sällan. Det har funnits skäl till det. Jag har funnit det grannlaga att i text göra det. För orden måste vägas noga. Det är lätt att bli feltolkad.

Hon ställde frågan, grannfrun. Jag smakade på den ”Varför upprör koranbränningar muslimer?” Jag tänkte medan hon satte sig ner i trädgårdsstolen och hennes stora svarta pudelhanne sökte en bekväm sittplats i gräset och spetsade öronen.

Jag behövde tänka och svarade att den frågan har många bottnar.

-Vilken botten tar vi först, frågade grannfrun och såg uppfordrande ut. Vad har vi att välja på?

-Det bottnar i ett ursprung av psykologisk art som är svårt att förklara för det har med analytisk psykologi att göra.

Känner du dig trygg? Kan du lita på andra? Är du rent av rädd för obekanta? Det är frågor som fortfarande känns ovana för oss svenskar. Historiskt sett har tillit varit en av landets stora tillgångar, något som också uppmärksammats i internationella undersökningar. Här är ett exempel (från Our World in Data):

In one extreme, in countries such as Norway, Sweden and Finland, more than 60% of respondents in the World Value Survey think that people can be trusted.

Självfallet har den här höga tilliten varit till enorm fördel, inte bara för Sverige utan naturligtvis också för de andra länderna i Norden. Det är till och med så att Nordiska rådet i en rapport kallar fenomenet för Tillit – Det nordiska guldet. Sedan mätningarna började (de inleddes på 1980-talet) har tilliten genomgående varit såväl hög som märkbart stabil.

Vi hade satt oss tillrätta grannfrun, hennes stora svarta pudelhanne med öronen spetsade och jag. Ögonkontakten var otvunget stadig. Fria människor skulle byta åsikter i sann demokratisk anda.

-Jag är moderat, sa grannfrun.

Jag suckade ljudligt. Jag visste vad det var frågan om. Den dåliga sidan av den svenska tilliten. Eller säg en övertillit som utlöser en lättare neurotisk låsning. Ett resultat av känslomässig indoktrinering av typen ”öppna era hjärtan”!

-Du har varit inne på Vallokalen på ”Nix to the Six”-webbplats och försökt göra om ditt val i valet 2018 och inte förmått dig att avregistrera din röst på Moderaterna?