QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

”Hur kunde Sveriges författningsdomstol godkänna det?” Jag minns professorn i juridik från ett av USA:s ledande universitet fråga mig det i Zimbabwe våren 1984. Vi var en utredningsgrupp som skrev en ny kommunallag för Zimbabwe.

Robert Mugabes folk i Zanu-PF ville ha den svenska modellen, som de kallade socialistisk diktatur med val. Hur gillrades valen i Sverige? Det förväntade att jag skulle avslöja alla tricks. Socialdemokraterna hade haft makten obrutet i 44 år. Hur bar de sig åt?

Obetänksamt hävdade jag att vi var en demokrati. Det var inget märkvärdigt med det. Socialdemokraterna var bra och det tyckte väljarna. De köpte inte svaret. Kände hur mitt anseende krympte. Demokrati råder inte i ett land där ett parti dominerar över en tidsrymd av 44 år. Så skulle det inte vara. En demokrati kännetecknas av maktväxling.

Det kom fler frågor. Sverige hade haft en omröstning gällande kärnkraften 1980 med två Ja-alternativ och ett Nej-alternativ och valdeltagandet var över 75 procent. Hur kunde man få väljarna till valurnorna i ett tydligt fejkat val? Två ja-alternativ? Hur var det möjligt? Skulle Robert Mugabe lyckas med ett sådant trick? Inte en chans!

Det var nu den amerikanska professorns fråga kom! ”Två Ja-alternativ och ett Nej-alternativ! Hur kunde Sveriges författningsdomstol godkänna det?” Jag hann inte svara. En engelsk statsvetare kunnig i svenska förhållanden hann före, ”Sverige har ingen författningsdomstol”.

Professorn hissade ögonbrynen och jag tillade som naiv svensk: ”Svenska politiker är hederliga. Det behövs ingen författningsdomstol”. Svaret kom omedelbart, ”Finns ingen författningsdomstol, korrumperas politiken och skurkaktiga politiker lierar sig med maffia och brottssyndikat”. Han såg att jag inte höll med, ”It´s a matter of time. The fish rots from the head!” Det var första gången jag hörde att fisken ruttnar från huvudet. Nu tjatas det om det i Sverige. Terrororganisationen Muslimska Brödraskapet har ett avtal med Socialdemokraterna från 1999.

Nu försöker Socialdemokraterna på gammalt känt maner utöka sin makt genom beslut om undantagslagar i riksdagen. Det är fråga om Coronarelaterade åtgärder. De är vittgående och ska gälla i tre månader. Det gäller betydande inskränkningar i den personliga friheten.

För fem dagar sedan gjorde Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, något liknande och de förträffliga länderna inom EU skälvde av obehag och demokratisk indignation, inklusive Sverige. Svenska medier med public service, SVT och SR i spetsen pekade finger på känt indoktrinerande maner åt ungerskt håll.

Är det allvarligare att detta sker i Ungern än i Sverige? Nej, Ungern har författningsdomstol och därmed en demokratisk ”vakthund”. Sverige har en fisk som ruttnar från huvudet.

Varför gör man detta i Sverige nu? Det är redan för sent. Det kan träda i kraft om två veckor. Då är det överspelat. Vad vi gör nu saknar betydelse. Är man ute efter något annat?

Statsvetenskapligt kan ett lands sätt att göra politik anges i en punkt på en skala mellan Prat och Resultat. Pratpunkten står för noll procents genomslag i verkligheten. Om pratet räcker för hundra procents röstutfall,  sker inget praktiskt och det ”bästa” pratpartiet har makten. Om samtidigt väljarna, som är demokratins sista utpost, inte gör något är de bortkollrade.

I Nix to the Six har vi kunnat konstatera att det räckt med prat de senaste mandatperioderna och det har bara blivit sämre hur man än mäter. Nu har Socialdemokraterna nått en ny bottennivå, nämligen reformer långt i efterhand. Det köper nog också de sovande fem miljonerna i urbefolkningen.

För att sammanfatta: Politik sägs i statsvetenskapen vara något utefter skalan prat och resultat. Nu är det inte ens det! Vad minns väljarna i valet 2022? Det politiska muskelspelet oberoende när det kom till eller fick effekt? Väljarna erbjuds igen en Potemkinkuliss*.

Vad handlar det om? Att så länge som möjligt slippa att ta beslutet i riksdagen, att ”Inga permanenta uppehållstillstånd beviljas kommande tolv månader!”, som är Nix to the Six första och viktigaste mål av tre!    

Hans Jensevik

Ordförande

* Bedrägliga skönmålningar som är avsedda att dölja en bedrövlig verklighet bakom vackra och förskönande kulisser.


Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.