Det är en sak som förundrar mig – men jag är ju ekonom. Det finns ett smultronställe för en yrkeskategori att starta eget företag och sälja sina tjänster för ett högt marknadspris, och som lök på laxen bestämma över sin arbetstid. Det är mest kvinnor det gäller som inte exploaterar detta smultronställe av någon anledning. Varför det?

Idag när detta skrivs är rubriken i tidningen att utarbetade sjuksköterskor efter Coronakrisens intensiva vår och sommar säger upp sig. De är utarbetade. Är det så att det är alternativet till en kort, beviljad semester? För kort för att undvika vad som för hundra år sedan kallades för hjärntrötthet, vilket jag tycker är bättre än nyordet utbränd.

Sedan då? Kommer de tillbaka och söker jobb när de känner sig återställda? Förmodligen tar de ett studielån och läser något tills Coronapandemin avklingat och det råder mer normala förhållanden inom sjukvården. Normala förhållanden lär vara det tidigare onormala tillstånd som gällde före pandemin med bara en invandrar-”pandemi” som våra politiker i riksdagen rattar som företrädare för den humanitära stormakten Sverige. De tror att omvärlden beundrar oss. Men i omvärlden är man inte idioter utan ser istället våra politiker som de idioter de är.

Vad ska en sjuksköterska göra, enligt den ekonomiska läroboken, som sagt upp sig och står med sitt humankapital till knäna i ett smultronställe för skyhögt lönsamt entreprenörskap? Hon ska, eller han för det ser mycket jämställt ut numera och det är bra, hitta en duktig redovisningskonsult eller liknande som rådgivare. Första köpta åtgärd blir för denne att se till att bli Gig-företagare, eller vad som benämns enmansföretagare. Glöm det där med anställda eller något annat av ”driv-ankar-karaktär” som man förr eller senare enligt svensk arbetsrätt får ta ett personligt ansvar för. Få vet att Sverige numera av denna anledning är en Gig-ekonomi. Tre av fyra företag är ett Gig-företag. Det har bara en anställd.

Det finns givetvis sociala kostnader att svika det traditionella yrkeskallet för sjuksköterskor som politikerna så flitigt använder för att förslava denna yrkeskategori. Alltfler tycker att dessa dubbelarbetande, högproduktiva, övertidsarbetande sjuksköterskor med urusla semestervillkor visserligen förtjänar sin sociala hjältegloria men förståelsen för belägenheten att det går till överdrift är också allmänt spridd. En överdrift som börjar få en stank av slavdriveri över sig och för politikerna en bekväm tyst exit i utbrändhet.

I andra ändan finns det landstingsfinansierade väntrummet hos exempelvis en tandläkare där det sitter en svensk nettoskattebetalare som betalar mycket för sin tandvård, en svensk pensionär som är på väg ut genom väntrummet som inte har råd med det som behöver göras och en illegal invandrare som får en helt ny ”käft” för femtio kronor besöket, som för en svensk skulle kosta flera tiotals tusen. Det har den humanitära stormaktens identitetspolitik råd med!

Mitt råd till alla sjuksköterskor är enkelt. Snälla ni: Bli stafettsjuksköterskor så fort som möjligt och ta bra betalt så att regionerna inte längre har råd att diskriminera herr och fru Svensson. Det är ni, sjuksköterskor, som ska ha marknadsmässigt rättvisa löner och inte invandrarna som ska ha näst intill fri sjuk- och hälsovård och i gengäld rösta vänster.

Snälla ni: Bli Gig-företagare och sätt press på de offentliga budgetarna i landet som tillhör dem med de högsta skatterna i världen. Det blir för politikerna att börja jobba med en effektivare och rättvisare avgiftsfinansiering – lika för alla – som lär tömma väntrummen och köerna till sjuk- och hälsovården på illegala invandrare som är här för att bekvämt konsumera välfärd. När det gäller sjuk- och hälsovårdens finansiering, gäller väl ”allas lika värde” inte bara i politiken utan också i praktiken? Det kan till och med dämpa båttrafiken över Medelhavet.

Gör inte dumheten att ta studielån och vila upp er med hobbystudier. Var inte socialt snäll. Sluta med det! Försätt er inte i läget att tvingas använda era pensioner till att betala studielån. Som stafettsjuksköterska har ni i stället råd med ett bra privat pensionssparande och en tryggad skön ålderdom.

Ni sjuksköterskor har bollen! Spela den! Gör er själva och landet Sverige en stor tjänst.

Hans Jensevik

Ordförande i Nix to the Six

 

Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebook-grupp 


Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.