Vad handlar det om? Den 18 september 2020 publicerades en Vallokal (till Riksdagen) på Nix to the Six’ webbplats som erbjöd svenska folket möjlighet att proteströsta. De som röstat på någon av de sex partier som de senaste tre mandatperioderna i olika konstellationer haft regeringsmakten i Sverige, dvs Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna, kan gå in i Vallokalen och ta tillbaka sin röst och i stället registrera sig tillhörande ”Sofflockspartiet” fram till valet 2022. Diagram visar hur riksdagen töms på röster och mandat efterhand som det röstas. Det skulle skaka om och få fart på våra riksdagsmän, och till och med i det fall proteströstningen blev omfattande leda till regeringsombildning för en ny politik.

Så var det tänkt! Och så är det fortfarande tänkt, för Vallokalen (Riksdagen) finns fortfarande uppe på webbplatsen. Välkommen!

Nu efter ett halvår finns facit. Mer än 19 000 har besökt Vallokalen, men bara 490 har röstat (31 mars 2021). Det är 2,5 procent av besökarna. Det är 5 personer av 200 besökare som röstat.

Det finns många snälla människor som har bortförklaringar, som att det är mest aktiva politiker i ”The Six” och Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som varit inne och spanat och sedan lämnat Vallokalen utan att rösta. Nyfikna har varit inne och spanat och tyckt att det var en kul grej – men inte mer. I ett land som bygger upp en potential att utvecklas i framtiden i Libanons och Venezuelas riktning tycker väljarna att demokratiska lösningar är en kul grej. 

Men varför vara snäll? Det kan konstateras att 19 000 besökt vallokalen och 97,5 procent har ignorerat möjligheten att proteströsta. Vi i Nix to the Six behöver inte tröstas. Vi är inte anfäktade av den svenska sjukan som att titta bort och ta på oss offerkoftor. Vi lider inte heller av oförmågan att tala sanning om det uppenbara.  

Vallokalen är helt klart inte okänd, när den besökts av 19 000 personer under drygt ett halvårs tid. Men resultatet är magert. Svensken ser ingen mening i en valhandling. Den uppfattas som meningslös som politisk styrfunktion. Vi tolkar det så! Krasst!

Attityden är klar. Folk väntar på att politikerna i Riksdagen ska ta sitt förnuft till fånga och börjar styra upp vad som sker i Sverige. Väljarna uppfattar inte att de i val har gett politikerna ett bestämt uppdrag att styra Sverige efter sina framlagda partiprogram. Högt deltagande är viktigt – men tydligen inte innehållet. I detta är de demokratiska ignoranter, för att använda en fackterm inom statskunskapen.

Politikerna vet att de i praktiken bestämmer fritt. Så snart ett val är över känner de sig fria att under fyra år göra vad de vill. Väljarna kommer inte att utkräva ansvar i nästa val. Då ger politikerna nya löften som inte behöver infrias. Socialdemokraterna innehar exempelvis makten på en ytterligare utlovad familjevecka i valet 2018. Var finns den?

Nix to the Six är folkrörelsen som bildades den 13 december 2019 med uppgiften att på demokratisk väg sätta ”blåslampa” på politikerna i riksdagen så att utvecklingen skulle vändas till det bättre. Vi skulle gå den demokratiska vägen och bygga en valplattform för proteströstning på vår webbplats i god tid före valet 2022. Ett val som vi befarar inte kommer att genomföras. De som har makten kommer att förklara att de behåller makten, vilket de förstår kan ske smidigt med ett ignorant folk. De finner skäl. Få kommer att protestera.

Folkrörelsen Nix to the Six har fullföljt sin första uppgift, att erbjuda herr och fru Svensson, den svenska väljaren, möjligheten att proteströsta. Eller med andra ord – utkräva det ansvar som ska ske kraftfullt i en demokrati. Men väljarna har i Sverige, som demokratins sista utpost, lika kraftfullt ignorerat denna möjlighet. Hittills!

Vi säger hittills, för Vallokalen (Riksdagen) kommer att finnas uppe varje dag fram till valet 2022. Det kan ju hända något i landet så att herr och fru ”Ketchup” kommer. Välkommen i så fall, för Vallokalen har kapaciteten att ta emot tusentals röstande i timmen dygnet runt. En rusning till Vallokalen kan underminera regeringens legitima ställning och leda till ombildning inom några veckor.

Så till sist. Jag mötte den statsvetenskapliga termen demokratisk ignorans i Zimbabwe 1983, när jag som expert tillsammans med andra utländska akademiker var med och utformade delar av landets nya kommunallag. Presidenten Robert Mugabe ville ha det som i Sverige som han karaktäriserade som ”diktatur med val”. Socialdemokraterna hade haft makten obrutet i 44 år. Han förväntade att jag skulle lära honom alla trick för hur det gick till.

Det var många akademiker från olika länder som var med i Zimbabwe, och de karaktäriserade Sverige som ett land med ett demokratisk ignorant folk. Man kan inte ha demokrati i ett land där folk inte är demokratiskt sinnade. Normalt blir ett folk demokratiskt sinnat genom umbärandena under en demokratiskt revolution menade man. Det är under en sådan som folket lär sig betydelsen av att ta ansvar för landet. En demokratisk revolution hade inte Sverige haft ännu ansåg dessa vetenskapsmän – år 1983. 

Ett råd till de 490 som röstat skulle kunna vara att förbereda en personlig plan B för att överleva i det upptrappade inbördeskrig som nu äger rum och som eventuellt kommer att utlösa den demokratiska revolution som gör svensken till en politisk människa i en bättre fungerande framtida demokrati. 

Hans Jensevik

Ordförande i Nix to the Six


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Nu finns på Nix to the Six’ webbplats en nyligen publicerad Valplattform där du är välkommen att göra om ditt val i riksdagsvalet 2018 och även välja ministrar i Folkets regering. Välj bort det parti av de ansvariga sex S, MP, C, L, KD och M som du röstade på 2018! De lyssnar inte på dig så länge som de får din röst. Du måste först svika de trolösa.Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.
 • Den här kommmentarenb är inte publicerad.
  gunnar Nilsson · 1 år sedan
  Jag röstade inte på någon av de sex partierna i valet 2018. och kan därför inte ta tillbaka någon röst.. inte ens någon av de åtta....
  • Den här kommmentarenb är inte publicerad.
   Torbjörn Johnson · 1 år sedan
   Precis! Jag tror att de flesta av dem som besöker Nix to the Six tillhör denna kategori och vad ska vi då göra?
   Vallokalens existens måste bli känd bland dem som röstade på de sex och det är den inte idag. Borde kombineras med ett spännande dataspel eller liknande. Bygg ett nytt Sverige! Säg nej till det gamla.